17 Sep 19, 10:40
Arsad Mekanik: saudara persona,gunakan minyak mineral 20w50 sudah cukup
17 Sep 19, 10:39
Arsad Mekanik: saudara sham,gunakan capuran 1 liter coolant dan 1 liter air,ukuran ini cukup untuk satu radiator,jika kurang tabah air saja sudah memadai
14 Sep 19, 05:27
persona: Myk enjin mana yg sesuai UTK kereta Persona tahun 2007. Skrg km 186746. Tksh byk bro
12 Sep 19, 12:55
sham: coolant 1/2 mix dgn air 1/2 (50:50) tapi bagaimana nak tahu 1/2 tu bersamaan berapa liter. utk pengetahuan tuan ianya utk kereta persona elegance, TQ
11 Sep 19, 02:32
Arsad Mekanik: Poly Auto Parts Trading No 2 dan 4 Jalan Utama 1/2 Taman Perindustrian Puchong Utama Seksyen 1 47100 Puchong Selangor 03-5721815 atau 03- 5721908
9 Sep 19, 08:23
Shahrul: Sy guna kereta model Chevrolet Optra 5..encik tahu ke mana bengkel pomen terbaik yg boleh handle masalah kerosakan kereta model tersebut?hampir 2tahun bertukar2 bengkel tapi tetap rosak juga
4 Sep 19, 04:04
Arsad Mekanik: xde
4 Sep 19, 01:51
Fazai: Air filter utk aircond ke Tuan? Agak2 ada kaitan dgn gearbox tak?
29 Ogos 19, 01:21
Arsad Mekanik: wslm,jika bunyi dari dalam enjin,ini biasanya ada bocor pada hose ke arah air filter ,sila periksa
29 Ogos 19, 11:07
Fazai: Salam Tuan, kereta saya honda city 2014. Minggu lepas kereta saya start berbunyi berdesing halus bila 40km/j ke atas. Dah tukar tayar, breakpad no issue, minyak gearbox pon ok. Tp still bunyi..
20 Ogos 19, 01:08
Arsad Mekanik Kereta: wslm Saudara Syafiq,ford econovan ada gunakan contact point,tukar contact point dan spark plug
20 Ogos 19, 01:06
Arsad Mekanik Kereta: wslm saudara Man,pada mazda ada terdapat actuator ,jika saudara teliti pada sambungan ke head cover juga ada actuator,gantikan kesemua actuator angin ke karburator dan air filter serta head cover,
18 Ogos 19, 12:35
Syafiq: Salam tuan.. Nak tanya.. Ford econovan sy semput bila tekan minyak ada bunyi letupan.. Jalan sekitar 15 hingga 20 minit van akan mati sendiri masa jalan.. Kena tunggu enjin sejuk baru blh start balik.
16 Ogos 19, 11:47
man: (sambung) mohon dapatkan nasihat tuan berkenaan masalah sy td...
16 Ogos 19, 11:46
man: salam tuan, sy pengguna mazda 3 2013..masalah kereta saya bila tgh laju dan tekan myk dia tetiba jerking..sy sudah tukar throttle body dan auto filter...namun masalah ini masih juga terjadi sesekali..
4 Ogos 19, 01:03
Arsad Mekanik: wslm,alternator saudara tidak mengecas semula
2 Ogos 19, 11:34
Dan: Apa masalahnya?
2 Ogos 19, 11:33
Dan: Salam, saya nak tanya masalah kereta saya. Saya baru menukar bateri dan alternator yang baharu. Selepas beberapa hari, kereta saya tidak dapat dihidupkan dan menunjukkan bateri lemah.
29 Jul 19, 02:09
Arsad Mekanik: waalaikumsalam,rpm sensor atau throttle sensor
26 Jul 19, 05:51
Lin: Assalamualaikum.saya nak Tanya..kereta Saya saga flx..baru Ni kena...bila Kat trafik lite..idling...then Masuk gear jek enjin mati...due date nak tukar minyak gear lmbt lagi...fuel filter pun dh tukar
[mesej lama]